Диагностика и лечение на бурсит

 

Бурсит е възпаление на бурсата съпроводено с оток. Бурсата е сак пълен с течност, която действа като възглавница между мускулите, ставите и сухожилията. Цялата повърхност на синовиалната бурса е облицована със специални клетки, които произвеждат  течност, богата на протеин и колаген. По време на тежко възпаление бурсата се изпълва с прекомерно количество течност, което води до болка, често придружена от подуване и зачервяване. При тежко възпаление бурсата може да притисне съседни структури, което допълнително да увеличи болката в областта.

Причини и основни рискови фактори

Развитието на бурсита може да дължи на някои заболявания, като: подагра, ревматоиден артрит, инфекции, повтарящи се монотонни движения, повтарящи се травми и др.

Симптомите на бурсит              

Възпалението се изразява с намаляване на обхвата на движение и скованост в засегнатата става, мускулна слабост, зачервяване и подуване на ставите,, неразположение, повишена телесна температура, настъпва локално повишаване на температурата точно в центъра на бурсита.

Диагностика на бурсит

Обикновено диагнозата се постава чрез клиничен преглед, но много често се изпуска.В началната фаза на бурсита може да се използва ултразвуково изследване (ехография), ядрено магнитен резонанс, които могат да поставят точна диагноза. Обикновенната рентгенова графия не визуализира възпалителните промени.

Ултразвуковото изследване поставя диагнозата на 98 %

Това е най- честото средство за диагностика поради широката достъпност и ниска цена сравнено с ЯМР.

Лечение на бурсит       

Обикновено лечението в активната фаза включва някои консервативни мерки, като: покой, криотерапия, НСПВС. Ако консервативните мерки не водят до резултат, могат да се поставят чрез ехографски контрол НСПВС в самата бурса или да се започне с антибиотична терапия. В редки случай се прибягва до оперативно отстраняване на бурсата.

При хроничен бурсит се използват различни масажи, физиотерапия и други лечебни процедури.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *