Метаболизмът и влиянието му върху костната система

Защо е важно да следим телесните мазнини

Едно от най-често срещаните заболявания на костната система в цял свят, това е остеопорозата. Тя води до понижаване на плътността на костите и цялостното влошаване на костната тъкан.

Факторите, които влияят върху развитието на заболяването са реголируеми и нерегулеруеми. Тук ще засегнем първия тип, влиянието на метаболизма и храните върху костната система на даден индивид.

Заседналия начин на живот, нездравословното хранене и прекаляването с алкохол и тютюнопушенето са все фактори, които се отразяват неблагоприятно върху костите.

Основния елемент за наличие на здрави кости е калцият.  Този елемент съставлява около 2,3 % от човешкото тяло, като  98% се съдържа в костите.

Важно е да се отбележи, че консумирането на големи количества калции не решава проблема, а напротив, възможно е да го задълбочи. Основния фактор тук е не количеството на калции, а неговото усвояване. Метаболизмът играе съществена роля в този процес. Наблягането на нископротеинови храни, съчетани с плодове и зеленчуци засилват усвояването на калция в организма.

В плодовете съчетанието на калции и магнезии е в правилно съотношение, като това допринася пълноценното му усвояване, без наличието на стомашни проблеми, както при високопротеиновата диета, където колкото повече протеин се приема в организма, толкова повече калции се извлича от костите.  Този процес протича поради това, че докато се разгражда протеина, се причинява киселинност в кръвта.

Тук можем да дадем за пример, тъмнозелените зеленчуци, като зеле, марули, зелен боб, бамя, магданоз, броколи, растителни морски дарове и други, които са отлични източници на калции. При тях наличието на калции и магнезии е високо, а за да се усвои бързо и пълноценно на калцият, му е нужен и магнезии. Важна роля за усвояването играят и витамините Д и К.

Калцият играе много важна роля в метаболизма на човека и изграждането на костния скелет. При недостатъчни нива се  наблюдават хипоацидитет, атрофия, хронични бъбречни заболявания, недостатъчни нива на витамин Д и други.  При бременност, нуждата от калции е повишена, така, че това също може да доведе до проблеми с костите.

Увеличена абсорбация на калции се наблюдава при хиперацидитет (повишени нива на киселинност в стомаха), повишени нива на витамин Д в организма и други.

За правилното функциониране на метаболизма и костната система е нужно, освен правилен хранителен режим, така и физическа активност.  Дозираните физическите упражнения, под наблюдение от специалист, са стимулиращ фактор за изграждането и поддържането на костната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *